Özet
Sedum (Damkoruğu) çok sayıda türü özellikle kaya bahçesi düzenlemelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilen kalabalık bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Sedum (Damkoruğu) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Sıklıkla çıplak ya da nadiren tüylüdürler. Kökler normalde liflidir. Kökgövde genellikle gelişmemiş ya da nadiren bitkiler rizomludur. Gövdeler dik ya da yatık yükselici, zaman zaman öbek halinde ya da karayosunu benzeri, etli, çıplak ya da tüylü ve taban nadiren odunsudur. Yapraklar almaşlı, karşılıklı ya da halkavi dizilişli, zaman zaman küme halinde, düz, genellikle etsi ve sıklıkla mahmuzludur. Çiçek durumu birkaç ila çok sayıda çiçekten oluşan tepede bir şemsiye, salkım ya da talkım halindedir. Çiçekler genellikle erselik, nadiren tek eşeyli ve genellikle 5 parçalıdır. Taç ve çanak yapraklar serbest ya da tabanda bitişiktir. Taç yapraklar çoğunlukla sarı, beyaz ya da kırmızımsı renklidir. Ercikler 2 sıra halinde ve genellikle taç yaprakların iki katı sayıdadır. Karpeller genellikle taç yapraklarla eşit sayıda ve serbest ya da tabanda genişlemiş ve bitişiktir. Boyuncuklar kısa ya da uzundur. Foliküller birkaç ya da çok sayıda tohumludur. Tohumlar pürüzsüz ya da sivilcelidir. Cins büyük ölçüde kuzey yarımküreye özgüdür. Cinse ait çok sayıda tür yer örtücü ya da kaya bahçesi düzenlemesinde kullanılır. Ayrıca saksılarda da yetiştirilen popüler örnekleri mevcuttur. Bitki huzuru simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan damkoruğu, Sempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret eder.
Tarihi
Yaprakları semizotu yapraklarına benzer. Kayaların üzerinde yetişir. Domuz yağı ile uygulandığında şişlikleri dağıtır. DI 4-90.
Kocaeli’ndeki türler
Amerika damkoruğu
Meksika damkoruğu
Ergene koruğu
Tel damkoruğu
Çıban otu
Kedi memesi
Damkoruğu
Çobankavurgası