Sedum cespitosum (Bodur damkoruğu)

derleyen:

Özet

Sedum cespitosum (Bodur damkoruğu) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Saxifragales

Taşkıran takımı

Crassulaceae

Damkoruğugiller

Sedum

Damkoruğu

Tanımı

Sedum cespitosum (Bodur damkoruğu) genellikle 1 ila 6 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler dik, çıplak, sukulent ve silindiriktir. Yapraklar sukulent, sapsız, dikdörtgensi ila ters yumurtamsı, kiremit dizilişli, 2 ila 6 mm uzunluğunda, 1 ila 3 mm genişliğinde ve küt uçludur. Çiçek durumu talkım halinde, 1 ila 9 adet dallı ve sıklıkla tek dala indirgenmiştir. Bırahteler yapraksı, dikdörtgensi ile ters yumurtamsı, 2 ila 5 mm uzunluğunda, 1 ila 2 mm genişliğinde ve küt uçludur. Çiçek sapı 1 mm uzunluğundadır. Çiçekler 4 ya da 5 parçalıdır.

Çanak yapraklar yumurtamsı ila üçgensi, 1 mm uzunluğunda, 0,5 ila 1 mm genişliğinde ve sivri uçludur. Taç yapraklar serbest, beyaz renkli, kırmızı renkli orta damarlı, dar biçimde yumurtamsı ila üçgensi, hafifçe omurgalı, 1 ila 2 mm uzunluğunda ve mukronat uçludur. Ercikler 4 ya da 5 adet, nektar pulları kaşıksı ve 1 mm uzunluğundadır. Karpeller yayılıcı, 2 ila 3 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir. Bunlar sıklıkla çıplak ancak tabana doğru birkaç salgılı tüy görülebilmektedir. Tohumlar çok sayıda, elipsoit ve yivlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler, Herbaryum] Kayalık alanlar ve dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle mart ve nisan aylarında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 500 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde bodur damkoruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve bu bağlamda bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret etmektedir. Türkçe yaygın adı olan damkoruğu, Sempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret eder. Tür adı Latince yığınsı anlamına gelir. Açık bir biçimde türün küme halinde bulunmasına dikkat çekmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.