Site icon Kocaeli Bitkileri

Sedum album (Çobankavurgası)

Sedum album

Sedum album: 02/08/2023; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Yılın büyük bölümü gövde kısa, yarı yere serili ve yoğun yapraklıdır. Kısır sürgünler daima mevcuttur. Çiçeklenme zamanı gövde uzar ve dikleşir, genelde dallı ve pembemsi-beyaz olur. Yapraklar almaşlı dizilişli, etli, neredeyse silindirik, küt ve yuvarlak uçludur. Kuraklık zamanı pembeye bürünür. Yıldız şekilli çiçekler yoğun kümeler oluşturur. Çanak tabanda kaynaşık etli beş çanak yaprağa sahiptir, taçta beş taç yaprak ve ercik görülür. Tohumlar ağustos ve eylül arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Uygun koşullar altında hızla yayılır ve bu özelliği nedeniyle güçlü bir yer örtücüdür. Donlara ve kuraklığa dayanıklıdır. Güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın ılıman bölgelerinde doğallaşma eğilimindedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Duvarlar ve taşlık bölgelerde görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çoban kavurgası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince oturan anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, bitkinin taşların üzerine oturmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan damkoruğuSempervivum cinsine bağlı türlerin evleri yıldırımlardan koruyacağına dair inanış nedeniyle çatılara dikilmesine işaret eder. Tür adı Latince beyaz anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. İkili adlandırmadan önceki adı “Sedum minus teretifolium album”dur.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Bunlardan turşu da yapılır ve ayrıca yapraklar salatalara eklenir.

Tıp

Yaprak ve gövdeleri iltihap ve ağrılı hemoroit tedavisi için tavsiye edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version