Scutellaria orientalis (Sarı kaside)

derleyen:

Tanımı

5 ila 45 cm büyüyebilir. Tabanda odunsu gövdeli, çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar belirgin saplı, 5 ila 30 mm uzunluğunda, yaprak ayası yumurtamsı eliptik ila şeritsi, loblu, loblar geriye kıvrık, genellikle küt uçludur. Çiçek kurulu uçta, genellikle üst üste binmiş bırahteli, alt bırakteler tam kenarlıdır. Çanak iki dudaklıdır. Taç oraksı, 20 ila 32 mm boyunda, genellikle sarı, bazen kırmızımsı noktalıdır. Fındıksı meyve, dikdörtgenimsi ve keçemsi tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenmiştir. Görseller Peter Hanegraaf’ın izni ile kullanılmıştır. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sarı kaside adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince tabak şekilli anlamına gelir. Meyve zamanı çanağın yapısına işaret eder. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Türün Avrupa’nın doğusunda görülmesine işaret eder. Linnaeus özgün tanımda “Habitat in America” notunu düşmüş ama açıkça bu yanlış bir bilgi.