Site icon Kocaeli Bitkileri

Scutellaria hastifolia (Mızraklı kaside)

Scutellaria hastifolia

Scutellaria hastifolia: 03/06/2017; Paşasuyu; 140 m.; alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dalsız ya da tabanda dallı, dört köşeli ve köşeleri tüylüdür. Taç mavimsi menekşe renginde, 15 ila 25 mm uzunluğunda, iki dudaklı ve uzun tüplüdür. Tacın üst dudağı dışbükeydir. Çanak çan biçiminde ve iki dudaklıdır. İkisi uzun ikisi kısa dört ercik vardır. Yapraklar karşılıklı dizilişli ve kısa saplıdır. Scutellaria galericulata ile yakındır ancak üst bölümleri genellikle düz olan dar tebersi yapraklar, çanağın salgılı havlı ve tacın güçlü biçimde kıvrık olması ile ondan ayırt edilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanların kenarında görülür. İzmit ve Derince ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde mızraklı kaside adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince tabak şekilli anlamına gelir. Meyve zamanı çanağın yapısına işaret eder. Tür adı Latince tebersi yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak biçimine işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis integerrimis, inferioribus hastatis, superioribus sagittatis” olarak belirtilmiştir.

Tıp

Sıtma tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version