Bitkiler › Ballıbaba takımı › Ballıbabagiller › Kaside › Su kasidesi
Tıbbi bitki, Asgari endişe (LC).
15 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselici, sıklıkla morumsu, dalsız ya da tabana kadar dallı, dört köşeli ve köşeler boyunca tüylüdür. Yapraklar 5,5 cm uzunluğunda ve ,5 cm genişliğinde, eliptik ila mızraksı, yüreksi, kenarları hafifçe dişli, havlı ve kısa saplıdır. Taç mavidir. Çanak çan biçimindedir. İkisi uzun ikisi kısa dört ercik bulunur. Çiçekler çift halindedir. Yapraklar karşılıklı dizilişli ve kısa saplıdır. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.
Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Sulak alanların kenarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Su kasidesi adı ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince tabak şekilli anlamına gelir. Meyve zamanı çanağın yapısına işaret eder. Tür adı Latince küçük şapkalı anlamına gelir. Türün taç tüpünün çanaktan daha uzun olmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Lysimachia caerulea galericulata Gratiola caerula”dır.
İltihap giderici, spazm çözücü, büzücü, ateş düşürücü, yatıştırıcı ve toniktir. Boğaz enfeksiyonu tedavisinde kullanılır. Demlenerek adet akışını teşvik etmek için kullanılır.
Düşük riski nedeniyle hamilelik döneminde uzak durulmalıdır. Aşırı kullanımı baş dönmesi ve uyuşukluğa neden olabilir.








Doğan, Hüseyin (2022). Scutellaria galericulata (Su kasidesi) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/scutellaria-galericulata/ Erişim tarihi: 30 January 2023