Scrophularia peregrina (Sahil sıracası)

derleyen:

Tanımı

25 ila 75 cm büyüyebilir. Gövdeli salgılı tüylü ya da tüysüz, aşağı bölümlerde morumsudur. Tabandaki yapraklar karşılıklı, üstteki yapraklar almaşlı dizilişli, oval, kabaca tırtıklıdır. Yapraklar kalp biçimindedir. Alt bırahte yumurtamsı, üst bırahte üçgensidir. Çiçek kurulu 2 ila 8 arası çiçek bulundurur. Çanak lobları üçgensi, sivri uçlu ve çıplaktır. Taç koyu bordo renklidir. Çiçekler erseliktir. Kapsül genişçe ovaldir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kıyısı, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sahil sıracası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sıraca anlamına gelir. Cinsin sıraca hastalığını tedavi etmek amacı ile kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince gezgin anlamına gelir. Epitet genellikle bir bitkinin yayılış alanını kolayca genişletmesi hallerinde kullanılır. Bazı durumlarda ise değişik habitat koşullarına adapte olmaları ile ilgilidir.

Tarihi

Dioscorides 4-94: Gövdesi ve yaprakları ısırgana benzer. Öğütüldüğünde kötü kokar. Çiçekleri mor renklidir. Çitler, yol kenarı ve evlerin etrafında yetişir. Yaprak ve gövde şişlik, sertlik ve tümörlere faydalıdır. Demlenerek tuzla sarıldığında yara ve kangrenleri kontrol eder.

Fotoğrafları