Bitkiler › Ballıbaba takımı › Sıracaotugiller › Sıracaotu › Ören sıracaotu
50 ila 175 cm büyüyebilir. Bitki ülgerli ve tabandan itibaren dallıdır. Alt yaprakların sapı 5 ila 7 cm uzunluğunda, yaprak ayası 4,5 ila 15 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 4 cm genişliğinde, derince yüreksi ila kesik tabanlı genişçe yumurtamsı; tepede küt; kenarları dişli mukranat; üst yapraklar kısaca saplı, genişçe yumurtamsıdır. Salkım 5 ila 9 arası çiçekli, çiçek kurulu sapı 2,5 ila 5 cm uzunluğundadır. Çanak lobları üçgensi ila genişçe yumurtamsı, 2 ila 3,5 mm uzunluğunda ve 1,5 ila 2 mm genişliğinde ve tüysüzdür. Taç soluk yeşilimsi kırmızı, 5 ila 8 mm uzunluğundadır. Kapsül genişçe yumurtamsı ila neredeyse küresel, mukronat, 5 ila 6 mm uzunluğunda ve 5 mm genişliğinde ve tüysüzdür.
Doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Kayalık yamaçlar, tahrip edilmiş araziler ve harabelerde görülür. Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Bitkinin rakım değerleri uyuşmadığı için bu kaydı da Gebze’den başka bir şüpheli kayıt notu ile alıyoruz.
Dilimizde Ören sıracaotu adı ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince sıraca anlamına gelir. Cinsin sıraca hastalığını tedavi etmek amacı ile kullanılmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca gizlilik seven anlamına gelir. Türün gözden uzak bölgelerde görülmesine işaret eder.
Doğan, Hüseyin (2022). Scrophularia cryptophila (Ören sıracaotu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/scrophularia-cryptophila/ Erişim tarihi: 29 January 2023