Site icon Kocaeli Bitkileri

Scrophularia canina subsp. bicolor (İt sıracaotu)

Scrophularia canina

Scrophularia canina: 12/05/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 ila 100 cm büyüyebilir. Tabanda odunsu, çok sayıda gövdeli ve çıplaktır. Gövde özellikle alt bölümde mor ya da morumsu yeşil renkli ve çizgilidir. Alt yapraklar saplı iken üsttekiler neredeyse sapsızdır. Yaprak ayası 1 ila 2 derin teleksi, birincil bölümler dikdörtgensi ila mızraksı, kenarları düz ya da dişlidir. Alt bırahte derin teleksi ve genellikle üç dişli, üst bırahte mızraksı ya da şeritsi ve düzdür. Çiçek kurulu 3 ila 11 arası sayıda çiçeklidir. Çanak lobları çıplak, yumurtamsı ya da daireseldir. Taç bordo renklidir ve üst loblarının kenarı sarımsı beyaz renklidir. Meyve küreseldir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaç, dere kıyısı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde it sıracaotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sıraca anlamına gelir. Cinsin sıraca hastalığını tedavi etmek amacı ile kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince köpek anlamına gelir. Alttür adı ise Latince iki renkli anlamına gelir. Çiçeklerin beyaz bordo rengine işaret eder.

Tarihi

Dioscorides 4-35: Duvarlarda ve bağlarda yetişir. Yaprakları kişniş yapraklarına benzer. Çiçekler kırmızı renkli, acı ve sümüksüdür. Yeni ve kanamalı yaralara sarılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version