Scorzonera sublanata (Topalan)

derleyen:

Özet

Scorzonera sublanata (Topalan) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Scorzonera

Tekesakalı

Tanımı

Scorzonera sublanata (Topalan) genellikle 10 ila 25 cm büyüyebilen bir bitkidir. Ana gövde silindiriktir. Yapraklar düz, 8 ila 15 cm uzunluğunda ve 0,2 ila 0,4 cm genişliğinde ve şeritsidir. Gövde başına 10 ila 15 mm uzunluğunda 1 ila nadiren 2 çiçek başı görülür. İçteki filariler 12 ila 15 mm uzunluğunda, yünlü, ayrıca kısa yaslanıcı siyah tüylüdür. Çiçekler sarı renklidir. Kapçık yaklaşık 4 mm uzunluğunda, yünlüdür. Sorguç tüyleri kırmızımsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kayalık yamaçlar, makilik ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde topalan, kanlık, dağ sakızı, kannık sakızı ve Kır sakızı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı İtalyanca küçük yılan anlamına gelir ve bu bağlamda yılan ısırıklarına karşı kullanılmasına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan tekesakalı Tragopogon (Yemlik) cinsinin klasik adıdır. Tür adı Latince neredeyse Scorzonera lanata anlamına gelir ve açık bir şekilde iki tür arasındaki yakınlığa dikkat çekmektedir.

Gıda

Kökünden sakız elde edilir.