Scorzonera cana (Teke sakalı)

Tanımı

Bazı kaynaklarda Podospermum canum olarak geçer. 5 ila 60 cm büyüyebilir. Tüysüz ya da havlı, kök gövdesi silindirik ve yaprak kalıntıları ile taç oluşturur. Taban yaprakları düz ila az teleksi, 3 ila 20 cm uzunluğunda, bölümler şeritsi ila şeritsi mızraksı, havlı ya da yünlü ila tüysüzdür. Gövde başına 1 ila 7 arası çiçek başı görülür. Çiçek başları 13 ila 30 mm uzunluğundadır. Dıştaki filariler 3 ila 6 mm uzunluğunda, mızraksı ila yumurtamsı mızraksı, içtekiler 8 ila 20 mm uzunluğunda ve mızraksıdır. Çiçekler sarı renkli ve iç filarilerin 1,5 katı uzunluğundadır. Kapçık 7 ila 10 mm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğinde, silindirik, belirgin çıkıntılı ve tüysüzdür. Sorguç tüyleri beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Ortadoğu, Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar, orman açıklıkları ve çayırlarda görülür. İzmit, Gebze ve Dilovası ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde tekesakalı, yakı otu, yemlik, dedesakalı ve karakök adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı İtalyanca küçük yılan anlamına gelir. Yılan ısırıklarına karşı kullanılmasına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan tekesakalı Tragopogon (Yemlik) cinsinin klasik adıdır. Tür adı Antik Yunanca ağarmış anlamına gelir. Türün tüy durumuna işaret eder.

Fotoğrafları