Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Akçakız › Altın dikeni
Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi.
80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak ve gevşek ya da çatallı biçimde dallıdır. Gövde boyunca dikenli dişli kanatlar görülür. Yapraklar yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, az teleksi, dikenli dişli ve en üstteki yaprak düzenli taraksı uzun dikenlidir. Gövde kanatları ve yaprakların kenarları kalınca beyaz renklidir. İnvolukrum 1 ila 1,5 cm genişliğinde, filariler hafifçe pürüzlü, yumurtamsı ila mızraksı, sivri uçlu ve kenarları beyaz renklidir. Tacın dışında siyah tüyler görülür. Kapçık 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Sorguç görülmez.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Tahrip edilmiş araziler, kumullar, tarlalar ve deniz kenarında görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Altın dikeni adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince enginar anlamına gelir. Cinsin enginar ile aynı aileden olmaları dışında bir ilgisi yoktur. Beri taraftan iki cinste mutfak değerleri ile meşhurdur ve tatları ile ilgili bir bağıntı kurulmuş olabilir. Tür adı Latince benekli anlamına gelir. Türün hem kanat hem de yaprak kenarlarındaki beyaz hatta işaret eder.
Taze yaprakları ve kökü pişirilerek tüketilebilir.







Doğan, Hüseyin (2022). Scolymus maculatus (Altın dikeni) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/scolymus-maculatus/ Erişim tarihi: 6 February 2023