Sclerochloa dura (Mıcır otu)

derleyen:

Sclerochloa dura

Tanımı

Sclerochloa dura (Mıcır otu) genellikle 16 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde yatık ya da dik ve serttir. Yaprak kılıfı pürüzsüzdür. Dil kesik ila küt ve 1 ila 3 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 1 ila 4 cm uzunluğunda ve serttir. Sap 1 mm uzunluğunda ve kalıncadır. Başakçık 6 ila 10 mm uzunluğunda, darca dikdörtgensi ve küme halindedir. Dışkavuz tüysüz, dikdörtgensi yumurtamsı; alttaki 2 ila 3 mm uzunluğunda, 3 damarlı; üstteki 3,5 ila 5 mm uzunluğunda ve 7 ila 9 damarlıdır. Alt içkavuz 4,8 ila 6 mm uzunluğunda, üst içkavuz daha kısa ve tüysüzdür. Başçık 0,8 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Sclerochloa dura (Mıcır otu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Mıcırotu ile ilgili bilgi → Sclerochloa || Buğdaygiller ile ilgili bilgi → Poaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Tahrip edilmiş araziler ve sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Körfez ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sert ot anlamına gelir. Cinsin içkavuz ve dışkavuzlarının derimsi yapısına işaret etmektedir. Epitet Latince sert anlamına gelir ve açık bir şekilde türün gövdesinin sert olmasına dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen arvense, polypodii panicula crassiore”dir.



Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.