Scleranthus perennis subsp. dichotomus (Çatal kınavel)

Tanımı

5 ila 15 cm büyüyebilir. Beyaz çiçekler 2 ila 5 mm büyüklüğündedir. Gövde tabandan dallı, dik ila yatık ve genellikle mor renklidir. Yapraklar 13 mm uzunluğunda, karşılıklı dizilişli, şeritsi ve sapsızdır. Çiçek kurulu gevşek ya da görece sıkıdır. Çiçekler yeşilimsi ila beyaz renklidir. 10 adet ercik görülür. Taç görülmez. Çanak yeşil renkli ve beş lobludur. Kapsül zarsıdır. Tohumlar merceksi ve pürüzsüzdür. Kendi kendine tozlanabilir. Ekonomik değeri olan Leh koşineal böceğinin beslenmesinde kullanılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Taşlık bölgeler ve ormanlık alanlarda görülür. İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çatal kınavel adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sert çiçekli anlamına gelir. Çiçek örtüsünün dokusuna işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan kınavel kelimesi cinsin önceki adı olan Knavel’den türetilmiş gibi gözükmektedir. Knavel kelimesi, küçük farklarla da olsa cinsin Avrupa dillerindeki yaygın adıdır. Tür adı Latince çok yıllık anlamına gelir. Türün yaşam döngüsüne işaret eder ve Scleranthus annuus türünden ayırt etmek için tercih edilmiştir. Bitki zaman zaman tek ya da iki yıllık yaşam döngüsüne de sahip olabilir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın