Site icon Kocaeli Bitkileri

Scirpus sylvaticus (Topakbedri)

Scirpus sylvaticus

Scirpus sylvaticus: 28/06/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Gövde tek, dik, 25 ila 40 cm uzunluğunda, üç köşeli ve tüysüzdür. Rizomlar sürünücüdür. Çiçek kurulu gevşek, 7 ila 25 cm uzunluğundadır. Yaprak ayası düz, 8 ila 50 cm uzunluğunda ve 0,7 ila 1,5 cm genişliğinde, mat yeşil mavi renkli ve kenarları pürüzlüdür. İnvolusel brahte yaprak benzeridir. Çok sayıda başakçık görülür, bunlar ters oval, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve 1,4 ila 2,5 mm genişliğindedir. Dışkavuzlar yumurtamsı, 1,5 ila 2,9 mm uzunluğunda, tek damarları, uçları küt, yeşilimsi ila yeşilimsi siyah renklidir. Meyve ters oval ya da küresel, üç köşeli, 1 mm uzunluğunda ve donuk sarımsı kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar ve nemli çayırlarda görülür. Gölcük ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde topakbedri adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sepet anlamına gelir. Cinsin sepet yapımında kullanılmasına işaret eder. Bu aileye bağlı çok sayıda cinsin Türkçe adı için berdi kelimesi içeren karşılıklar önerilmiş ancak bu cins içinde nedense bedri kelimesi kullanılmış. Olasılıkla bir hata. Berdi (بردي) kelimesi Cyperus papyrus (Papirüs) türünün Arapça karşılığıdır. Tür adı Latince orman anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae sylvis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version