Site icon Kocaeli Bitkileri

Schoenoplectus litoralis (Göl semerotu)

Schoenoplectus litoralis

Schoenoplectus litoralis: 10/06/2020; Sapanca Gölü; 42 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Rizomları kısadır, sitolon uzun sürünücü ve incedir. Gövde dik, 50 ila 120 cm uzunluğunda, 3 ila 10 mm çapındadır. Yapraklar ayasız ya da kısaca ayalı kılıflara indirgenir. İnvolusel brahte 1 adet, 2 ila 5 cm uzunluğunda, dik ve serttir. Çiçek kurulu basit ya da bileşik, 4 ila 6 cm uzunluğunda, birkaç ya da çok sayıda başakçıklı, ışınları ince ve pürüzsüzdür. Başakçık tek, kırmızımsı kahverengii oval ila yumurtamsı oval, 6 ila 12 mm uzunluğunda ve 1,5 ila 3 mm genişliğinde, silindirik, yoğun çok çiçekli, tepede sivridir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde göl semerotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kıvrımlı saz anlamına gelir. Saplarının çeşitli zanaatlarda (sepet yapmak gibi) kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince kıyı anlamına gelir. Türün habitat tercine atıftır. Özgün tanımda bu “In lacustribus, inundatis maritimis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version