Tanımı
5 ila 35 cm büyüyebilir. Gövde seyrek tüylü, dik ve zamanla içi boş hale gelir. Yapraklar dikdörtgensi ila dikdörtgensi yumurtamsı, 2 teleksi ya da derin teleksidir. Çiçek kurulu genellikle eşit 1 ila 2 kolludur. İkincil bırahteler 3 ila 5 arası sayıda, düz ila derince 2 ila 5 arası dişlidir. Çiçekler beyaz renklidir. Meyve 7,5 cm kadar uzayabilir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bir bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, tarlalar, yamaçlar ve çayırlarda görülür. İl genelinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde kişkiş ve zühretarağı adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının kaynağı açık değildir. Gerek Antik Yunan ve gerekse Roma’da bu isimle anılmaktadır. Bir görüşe göre, Antik Yunanca parlamak kelimesi ile ilintilidir ve bitkilerin açık yeşil yapraklarına işaret edilmektedir. Tür adı Latince Venüs’ün tarağı anlamına gelir. Meyvelerin tarak dişlerini andırmasına işaret eder. Zühre tarağı adı, Antikçağda Venüs tarağı olarak bilinen bitkinin adının, Akadca Venüs yıldızının karşılığı olan Zühre ile değiştirilmesi ile elde edilmiştir.
Gıda
Genç gövde uçları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Börek yapımında kullanılır.
Tıp
Tohumu sirke ile birlikte hıçkırık gidericidir. Haşlanarak tüketildiğinde bağırsak gevşekliğini durdurur. Yanıklara uygulanır. İdrar söktürücüdür. Mide, karaciğer, mesane ve böbrek rahatsızlıklarında başvurulur. Aristofanes’in şair Euripides’e yaptığı şakada geçen bitki budur: “Annenden skandix al ve bana ver!” Euripides’in annesi bir manavdı ama gerçek sebzeler yerine skandix gibi sebzeleri satardı, şakanın konusu budur. Kökü ebegümeci (Malva sylvestris) ile birlikte ezilerek vücuttaki yabancı maddeleri çıkarmak için kullanılır.
Fotoğrafları









Görüşünüzü Yazın