Scandix (Kişkiş)

Özet

Scandix (Kişkiş) çoğunlukla ekili arazilerde görülen, kısa boylu ve tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Scandix (Kişkiş) çıplak ya da tüylü, tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Kök kazık formunda ve incedir. Gövde yayılıcı ya da dik ve dallıdır. Yapraklar dikdörtgensi ila yumurtamsı, 1 ila 3 arası teleksidir ve darca şeritsi bölümlere bölünmüştür. Şemsiye bileşik olup birkaç kol görülür ya da nadiren basittir. İnvolukral bırahte mevcut değildir ya da tek adettir. İkincil bırahteler birkaç adet, basit ya da çeşitli biçimlerde bölünmüştür. Çanak yaprak mevcut değildir. Çiçekler beyaz renklidir. Taç yapraklar eşit uzunlukta ya da en dışta olan hayli ışınsaldır. Bunlar kamamsı ya da ters yumurtamsı, tepede çentikli, derin girintili ya da düzdür. Çanak dişleri minik ya da körelmiştir. Meyve neredeyse silindirik ya da yanal olarak sıkıştırılmış ve uzun gagalıdır. Kabarık çizgiler 5 adet, belirgin ve geniş ya da ipliksidir.

Yağ kanalı valleculaede tek, ince ya da belirsizdir. Besidoku neredeyse silindirik ya da hafifçe sırt bölümünde sıkıştırılmış ve kenarı kıvrıktır. Sitilopodyum küçüktür. Karpofor bölünmemiş ya da kısaca iki parçalıdır. Cins Avrupa, Akdeniz Havzası ve Batı Asya’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adının kaynağı açık değildir. Gerek Antik Yunan ve gerekse Roma’da bu isimle anılmaktadır. Bir görüşe göre, Antik Yunanca parlamak kelimesi ile ilintilidir ve bitkilerin açık yeşil yapraklarına işaret edilmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Scandix (Kişkiş)

Scandix pecten-veneris

Zühretarağı