Scabiosa ochroleuca (Sarı uyuz otu)

derleyen:

Tanımı

30 ila 75 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da havlıdır. Yapraklar basit ya da teleksi lobludur. Alt yapraklar saplı, mızraksı, dikdörtgensi ya da ters yumurtamsıdır. Üst yapraklar sapsızdır. Çiçek başları 1,5 ila 3 cm çapındadır. Tohumlar ağustos ile eylül ayları arasında olgunlaşır. Güneşli bölgeleri tercih eder. Çiçekleri arılar ve kelebekler için iyi bir nektar kaynağıdır, ayrıca birçok kelebek türünün tırtılları için iyi bir besin kaynağıdır. Çok dallı, grimsi yeşil ve tüylü yapraklara sahiptir. Tabandaki yapraklar mızrak biçimlidir ve 5 ila 15 cm uzunluğundadır. Gövde yaprakları bölünmüştür. Kirli sarı renkli çiçek başları ilk donlara kadar görülür. Bu çiçek başları aslında sayısız küçük çiçekten mürekkeptir. Kuru ve güneşli çayırlar, kayalık tepeler ve açık ormanlarda yetişir. İyi drene edilen toprağa ihtiyaç duyar. -18 dereceye kadar dayanıklıdır. Çiçekler sarı ya da krem renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Ortadoğu, Sibirya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sarı uyuz otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince uyuz için anlamına gelir. Cinsin geleneksel olarak uyuz tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı ise Latince sarımsı beyaz anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder.

Fotoğrafları