Site icon Kocaeli Bitkileri

Saxifraga tridactylites (Üç taşkıran)

Saxifraga tridactylites

Saxifraga tridactylites: 13/04/2021; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

4 ila 12 cm kadar büyüyebilir. Ayırt edici üç loblu ve etli yaprakları ve kırmızı gövdesi vardır. Gövde, yapraklar ve çanak yapraklar çok sayıda yapışkan beze ile kaplıdır. Bitki dik ve incedir. Gövde basit ya da seyrek dallıdır. Taban yaprakları birkaç adet, aralıklı ya da rozetten yoksun, çiçekler açtığında solar. Yapraklar saplı, en dıştaki düz, yaprak ayası eliptik, içtekiler 3 lobludur. Alt gövde yaprakları fan biçiminde, derince 3 loblu, ortadaki lob yanal loblardan daha büyük, orta gövde yaprakları daha küçük ve zaman zaman düzdür. Çiçek sapı, çanağın 2,5 ila 4 katı uzunluktadır. Taç beyaz renklidir. Taç yaprak beş adet, çanak yaprak beş adet ve diktir. 10 adet ercik ve 2 adet boyuncuk vardır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak doğu Avrupa, batı Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık bölgeler ve duvarlarda görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde üç taşkıran adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince taşkıran anlamına gelir. Cinsin diüretik etkilerine işaret eder. Aynı zamanda cins çoğunlukla taşlık bölgelerde görülür ve bu da İşaret Doktrini bağlamında anlamlıdır. Tür adı Antik Yunanca üç parmaklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Saxifraga foliis omnibus trilobis basi angustis, caule erecto”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version