Saxifraga (Taşkıran)

Saxifraga (Taşkıran) hakkında genel bilgiler.

Özet

Saxifraga (Taşkıran) yer örtücü karakterleri nedeniyle çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen kalabalık bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Saxifragales

Taşkıran takımı

Saxifragaceae

Taşkırangiller

Tanımı

Saxifraga (Taşkıran) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövdeler yığınsı ya da basittir. Yapraklar genellikle tabanda rozet oluşturur, gövde yaprakları ise almaşlı dizilişlidir. Yaprak ayası basit, düz kenarlı, kenarları dişli ya da lobludur. Çiçek durumu salkım ya da talkım halinde ya da nadiren tektir. Çiçekler genellikle erselik, zaman zaman tek eşeyli, çok simetrili ya da nadiren tek simetrilidir. Çanak yapraklar genellikle 5 adettir. Taç yapraklar çoğunlukla 5 adet, sarı, turuncu, beyaz, kırmızı ya da mor renkli, belirgin biçimde damarlı ve kenarları genellikle düzdür. Ercikler 10 adet, iplikçikler bizsiz ya da çomaksı, karpeller 2 adet, yumurtalık üst ila alt durumlu, genellikle 2 bölümlü ve tohum taslakları çok sayıdadır. Meyve 2 valfli bir kapsül olup çok sayıda tohum barındırmaktadır. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları tüketilebilir. Çok sayıda popüler süs bitkisi olarak yetiştirilir ve ayrıca çok sayıda kültivarı mevcuttur. Cins kuzey yarımkürede ve ayrıca Güney Amerika’da yayılış göstermektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince taşkıran anlamına gelir. Cinsin diüretik etkilerine işaret eder. Aynı zamanda cins çoğunlukla taşlık bölgelerde görülür ve bu da İşaret Doktrini bağlamında anlamlıdır.

Tarihi

Yaprakları etli olup tabanda küme halindedir ve Sedum gibi rozet oluşturur. Çiçekleri sarı kantaron çiçeklerine benzer. Sedum ile benzer etkiye sahiptir. DI 4-92.

Kocaeli’ndeki türler

Saxifraga tridactylites

Saxifraga tridactylites

Üç taşkıran

Saxifraga rotundifolia

Saxifraga rotundifolia

Benli taşkıran

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.