Site icon Kocaeli Bitkileri

Saxifraga sibirica (Hoş taşkıran)

Saxifraga sibirica

Saxifraga sibirica

Tanımı

6,5 ila 25 cm büyüyebilir. Yoğun salgılı ülgerlidir. Taban yaprakları 1,2 ila 4,5 cm uzunluğunda ve saplı, salgılı ülgerlidir. Yaprak ayası böbreksi, 0,7 ila 1,8 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,7 cm genişliğinde, kenarları 7 ila 9 arası lobludur. Loblar yumurtamsı ya da genişçe dairesel salgılı ülgerlidir. Gövde yaprakları 1 ila 9 mm uzunluğunda ve saplıdır. Yaprak ayası böbreksi ya da genişçe yumurtamsı ila genişçe dairesel, 4,5 ila 15 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 2 cm genişliğinde, salgılı ülgerlidir. Kenarları 5 ila 9 loblu, tabanı böbreksi ya da kamaksı ila kesiktir. Çiçeklenme salkım halinde, 2,3 ila 17 cm uzunluğunda, 2 ila 13 arası çiçekli, nadiren tek çiçekli, çiçek sapı ince, 1,5 ila 4 cm uzunluğunda, salgılı ülgerlidir. Çanak yaprak dik, mızraksı ila dikdörtgensi, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve 0,6 ila 1,8 mm genişliğinde, 3 ila 5 arası damarlıdır. Taç yaprak beyaz renkli, ters yumurtamsı, 0,6 ila 1,5 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 4,7 mm genişliğinde, 3 ila 8 arası damarlıdır. Ercik 2,5 ila 5,5 mm uzunluğundadır. Tepecik küçüktür. Örnek olarak kullanılan görsel Aleksey Baushev’a aittir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı ve nemli kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde hoş taşkıran adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince taşkıran anlamına gelir. Cinsin diüretik etkilerine işaret eder. Aynı zamanda cins çoğunlukla taşlık bölgelerde görülür ve bu da İşaret Doktrini bağlamında anlamlıdır. Tür adı Latince Sibirya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.

Exit mobile version