Bitkiler › Taşkıran takımı › Taşkırangiller › Taşkıran › Benli taşkıran
20 ila 50 cm büyüyebilir. Yapraklar tabanda rozet oluşturur ve bunlar etlidir. 5 cm uzunluğundaki yapraklar koyu yeşil renkli, tüylü yuvarlak ve neredeyse yüreksidir. Gövde yaprakları birkaç adettir ve genellikle dişlidir. Çiçekli gövde dik, tüylü, tepede dallanmış ve yıldız biçimli çiçekler taşır. Bunların beş mızraksı taç yaprağı vardır ve üzerlerinde pembe mor benekler vardır. Popüler bir süs bitkisidir.
Doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Kayalık bölgeler ve ormanlık alanlarda görülür. Başiskele ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Hasan Dağı’na çıkan yol boyunca kayalık bölgelerde yaygındır.
Dilimizde Benli taşkıran ve Değirmi yapraklı taş kıran adları ile bilinmektedir.
Nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar.
200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince taşkıran anlamına gelir. Cinsin diüretik etkilerine işaret eder. Aynı zamanda cins çoğunlukla taşlık bölgelerde görülür ve bu da İşaret Doktrini bağlamında anlamlıdır. Tür adı Latince yuvarlak yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Sanicula montana rotundifolia major”dur.







Doğan, Hüseyin (2022). Saxifraga rotundifolia (Benli taşkıran) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/saxifraga-rotundifolia/ Erişim tarihi: 2 February 2023