Saxifraga cymbalaria (Taşkıran otu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Saxifraga cymbalaria (Taşkıran otu) genelde yıl boyu nemli kalan taşların üzerinde görülen ve bahar başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Saxifragales

Taşkıran takımı

Saxifragaceae

Taşkırangiller

Saxifraga

Taşkıran

Tanımı

Saxifraga cymbalaria (Taşkıran otu) genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Taban yaprakları böbreksi ila dairesel ve 7 ila 9 arası genişçe üçgensi, sivri ya da küt uçlu dişlidir. Gövde yaprakları yüreksi, üç loblu ve düzdür. Gövde tabana paraleldir. Taç yapraklar 3 ila 5 mm uzunluğunda, dikdörtgensi eliptik, parlak sarı renklidir. Çiçeklerin tabanlarında turuncu lekeler görülür.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak doğu Romanya ile Kafkasya arasında kalan bölgede ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa’ya da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı ve nemli kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle mart ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde sarı çiçekli taşkıran ve taşkıran otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince taşkıran anlamına gelir. Cinsin diüretik etkilerine işaret etmektedir. Aynı zamanda cins çoğunlukla taşlık bölgelerde görülür ve bu da İşaret Doktrini bağlamında anlamlıdır. Tür adı Latince zil anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına dikkat çekmektedir. Yaprakları Cymbalaria (Nakkaş otu) cinsinin yaprakları ile benzerdir. İkili adlandırma öncesi adı “Saxifraga exigua, foliis cymbalaria”dır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir