Bitkiler › Taşkıran takımı › Taşkırangiller › Taşkıran › Sarı taşkıran
Gövdeler 30 cm kadar büyür. Taban yaprakları böbreksi ila dairesel ve 7 ila 9 arası genişçe üçgensi, sivri ya da küt uçlu dişlidir. Gövde yaprakları yüreksi, üç loblu ve düzdür. Gövde tabana paraleldir. Taç yapraklar 3 ila 5 mm uzunluğunda, dikdörtgensi eliptik, parlak sarı renklidir. Çiçeklerin tabanlarında turuncu lekeler görülür. Popüler bir süs bitkisidir.
Doğal olarak doğu Avrupa, batı Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Dere kenarı ve nemli kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Araç yolları boyunca görülen çeşmelerin (örneğin Yuvacık Barajı boyunca) kenarlarında yaygındır.
Dilimizde Sarı çiçekli taşkıran ve Taşkıran otu adları ile bilinmektedir.
Mart ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince taşkıran anlamına gelir. Cinsin diüretik etkilerine işaret eder. Aynı zamanda cins çoğunlukla taşlık bölgelerde görülür ve bu da İşaret Doktrini bağlamında anlamlıdır. Tür adı Latince zil anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Yaprakları Cymbalaria (Nakkaş otu) cinsinin yaprakları ile benzerdir. İkili adlandırma öncesi adı “Saxifraga exigua, foliis cymbalaria”dır.







Doğan, Hüseyin (2022). Saxifraga cymbalaria (Taşkıran otu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/saxifraga-cymbalaria/ Erişim tarihi: 6 February 2023