Saponaria officinalis (Sabun otu)

Tanımı

30 ila 70 cm kadar büyüyebilir. Gövde dalsız ve genelde kırmızı süslüdür. Yapraklar geniş, sapsız, karşılıklı dizilişli ve mızraksıdır. Işınsal simetrik çiçekler hoş kokulu, pembe ve bazen de beyaz renklidir. Geceleri kokuları daha güçlüdür. Tohumlar ağustos ve eylül arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -20 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumları 4 haftada çimlenir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, dere kıyısı ve ormanlık alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sabun otu, kargasabunu, köpürgen, sabun çiçeği ve tahdik otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sabun anlamına gelir. Cinsin temizleyici özelliğine işaret eder. Özellikle Saponaria officinalis türünün yapraklarından üretilen sabun hassas/antika tekstil ürünlerini temizlemek için kullanılır. Türkçe adı olan sabunotu, Antik Yunanca sapon (σᾱ́πων) kökenlidir. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Epitet, geleneksel olarak tedavi amaçlı kullanılan bitkileri tanımlamak için kullanılır.

Gıda

Tahin helvası imalatında kullanılır.

Tıp

Balgam söktürücüdür. Kökü değiştirici, kaşıntı ve pıhtılaşma önleyici, safra söktürücü, sitotoksik, yatıştırıcı, terletici, idrar söktürücü, müshil, hapşırtıcı ve toniktir. Demlenerek kaşıntı giderici olarak kullanılır. Sarılık ve iç organ tıkanıklarında başvurulur.

Dikkat

Bilgi

Hassas tekstil ürünlerini temizlemek için kullanılır. Bitki suda kaynatılarak sabun elde edilir. Giysileri parlatır.

Fotoğrafları