Saponaria glutinosa (Karga sabunu)

derleyen:

Özet

Saponaria glutinosa (Karga sabunu) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasında kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Saponaria

Sabunotu

Tanımı

Saponaria glutinosa (Karga sabunu) genellikle 25 ila 70 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde dik, az dallı ya da dalsızdır. Alt yapraklar kaşıksıdır. Gövde yaprakları yumurtamsı eliptik, tepede sivri, kısaca saplı, 7 cm uzunluğunda ve 3,5 cm genişliğindedir. Çiçeklenme kompakt salkımdır. Saplar 1 mm uzunluğundadır. Çanak dar, dikdörtgensi silindirik, 18 ila 25 mm uzunluğunda, tırtıkları 2 ila 3 mm uzunluğunda ve mızraksı sipsivridir. Taç yapraklar şeritsi, iki parçalı, 20 ila 27 mm uzunluğunda, koyu pembe ya da mor renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kargasabunu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sabun anlamına gelir. Cinsin temizleyici özelliğine işaret eder. Özellikle Saponaria officinalis türünün yapraklarından üretilen sabun hassas/antika tekstil ürünlerini temizlemek için kullanılır. Türkçe adı olan sabunotu, Antik Yunanca sapon (σᾱ́πων) kökenlidir. Tür adı Latince yapışkan anlamına gelir. Türün salgılı tüylerine işaret eder. Özgün tanımda bu “calycibus cylindricis glanduloso hispidis” ve “caulis pilis patulis glanduliferis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Bu bitkiyi geçen hafta ilk kez gördüm, zehirli olabileceğini düşünüp, dokunduktan sonra ellerimi yıkadım. Daha sonra plantsnap uygulamasından adının karga sabunu olduğunu öğrendik ve sabun yapılan, temizlik için kullanılan bir bitki olduğunu görünce, gülüştük. Endemik gibi duran, tehlikeli ve çekici bir görüntüsü var. Çiçeklerine dokunduğunuzda (çiçekleri oldukça tüylü), elinize bulaşan yapışkan bir şey varmış gibi bir his bırakıyor ama aslında yapışan hiçbir şey yok. Bu çok ilginç geldi. Çiçeklerini suda hızlıca çırptığınızda, sabun köpüğü gibi köpükler oluşuyor.

    1. Gözlem notlarınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Tahkiye yeteneğiniz iyi, bu türden gözlemlerinizi yayımlamanızı öneririm.

Görüşünüzü Yazın