Tanımı
25 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde dik, az dallı ya da dalsızdır. Alt yapraklar kaşıksıdır. Gövde yaprakları yumurtamsı eliptik, tepede sivri, kısaca saplı, 7 cm uzunluğunda ve 3,5 cm genişliğindedir. Çiçeklenme kompakt salkımdır. Saplar 1 mm uzunluğundadır. Çanak dar, dikdörtgensi silindirik, 18 ila 25 mm uzunluğunda, tırtıkları 2 ila 3 mm uzunluğunda ve mızraksı sipsivridir. Taç yapraklar şeritsi, iki parçalı, 20 ila 27 mm uzunluğunda, koyu pembe ya da mor renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kayalık yamaçlar ve orman açıklıklarında görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde kargasabunu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince sabun anlamına gelir. Cinsin temizleyici özelliğine işaret eder. Özellikle Saponaria officinalis türünün yapraklarından üretilen sabun hassas/antika tekstil ürünlerini temizlemek için kullanılır. Türkçe adı olan sabunotu, Antik Yunanca sapon (σᾱ́πων) kökenlidir. Tür adı Latince yapışkan anlamına gelir. Türün salgılı tüylerine işaret eder. Özgün tanımda bu “calycibus cylindricis glanduloso hispidis” ve “caulis pilis patulis glanduliferis” olarak belirtilmiştir.
Fotoğrafları







Görüşünüzü Yazın