Santolina (Lavantin)

Özet

Santolina (Lavantin) her dem yeşil olmaları nedeniyle yaygın olarak süs bitkisi olarak yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Santolina (Lavantin) aromatik ve genellikle 10 ila 60 cm uzunluğundaki küçük çalılardan oluşan bir cinstir. Gövde genelde 1 adet, yatık ya da yükselici, yapraksı ve çok dallıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, saplı ya da sapsız olup ayası darca dikdörtgensi ya da kaşıksı ila şeritsi, genellikle 1 teleksi loblu ve kenarları düz ya da kütdişlidir. Kömeçler tablamsı ve tektir. İnvolukrum çansı ila yarı küresel ve 6 ila 10 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 3 sıra halinde 18 ila 45 adet, mzıraksı ila eliptik, uzunlukları farklı ve kenar ile uçları kuruzarsıdır. Çiçek tablası dışbükey ila yarı küreseldir.

Dilsi çiçekçikler mevcut değildir. Tüpsü çiçekçikler 60 ila 250 adet, erselik ve verimli olup taç soluk ila parlak sarı sarı renklidir. Taç tüpü sıkıştırılmış olup beş lobludur. Kapçık ters konik ila ters yumurtamsı, zaman zaman sıkıştırılmış ve 3 ila 5 köşelidir. Sorguç mevcut değildir. Cins Akdeniz havzasına özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince kutsal keten anlamına gelir. Cinsin ketenle benzer terapötik özellikleri olmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler