Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Lavantin › Lavantin
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi, Kozmetik, Haşerat kovucu, Süs bitkisi, Arkeofit bitki.
15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde tabandan çok dallıdır. Yapraklar 1,5 ila 3 cm uzunluğunda, darca şeritsi ila ters mızraksıdır. Grimsi yeşil yapraklar aromatiktir. Çiçekler erseliktir. Budanmayı tolere eder. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Kapçık darca ters koniktir. Popüler bir süs bitkisidir. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Bahçeler, duvarlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Lavantin adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince kutsal keten anlamına gelir. Cinsin ketenle benzer terapötik özellikleri olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca cüce servi anlamına gelir. Türün yapraklarının servi (Cupressus sempervirens) yapraklarını andırmasına işaret eder.
Yaprakları çeşitli yemeklere çeşni olarak eklenir.
Çiçek ve yaprakları bağırsak parazitlerini temizlemek için kullanılır. Yapraklar ve çiçekler spazm çözücü, dezenfektan, adet kolaylaştırıcı ve uyarıcıdır. Öğütülerek böcek sokmalarına uygulanır. Yara izlerini onarmasını için kullanılır.
Ezilmiş yaprakları hassas ciltlerde döküntülere neden olabilir.
Bitkiden elde edilen yağ parfümeride kullanılır. Giysilere dadanan böcekleri (güveleri) uzaklaştırmak için dalları kıyafet dolaplarına asılır. Bu durum ayrıca sebzelerin yanına ekildiğinde sebze zararlısı böcekleri kovmak için kullanışlıdır.
Doğan, Hüseyin (2022). Santolina chamaecyparissus (Lavantin) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/santolina-chamaecyparissus/ Erişim tarihi: 2 February 2023