Site icon Kocaeli Bitkileri

Santolina chamaecyparissus (Lavantin)

Santolina chamaecyparissus

Santolina chamaecyparissus: 17/06/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Santolina chamaecyparissus (Lavantin) aromatik ve her dem yeşil yaprakları nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Santolina

Lavantin

Tanımı

Santolina chamaecyparissus (Lavantin) genellikle 15 ila 60 cm büyüyebilen her dem yeşil bir çalıdır. Gövde tabandan çok dallıdır. Yapraklar 1,5 ila 3 cm uzunluğunda, darca şeritsi ila ters mızraksıdır. Grimsi yeşil yapraklar aromatiktir. Çiçekler erseliktir. Kapçık 2,5 ila 3 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Budanmayı tolere eder. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Kapçık darca ters koniktir. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Adriyatik kıyısında yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler, duvarlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde lavantin adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kutsal keten anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin ketenle benzer terapötik özellikleri olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca cüce servi anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarının servi (Cupressus sempervirens) yapraklarını andırmasına işaret eder.

Gıda

Yaprakları çeşitli yemeklere çeşni olarak eklenir.

Tıp

Çiçek ve yaprakları bağırsak parazitlerini temizlemek için kullanılır. Yapraklar ve çiçekler spazm çözücü, dezenfektan, adet kolaylaştırıcı ve uyarıcıdır. Öğütülerek böcek sokmalarına uygulanır. Ayrıca yara izlerini onarmasını için kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Bitkiden elde edilen yağ parfümeride kullanılmıştır. Bunun yanında giysilere dadanan böcekleri (güveleri) uzaklaştırmak için dalları kıyafet dolaplarına asılmaktadır. Bu durum ayrıca sebzelerin yanına ekildiğinde sebze zararlısı böcekleri kovmak için kullanışlıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version