Salvinia natans (Su eğreltisi)

derleyen:

Tanımı

İki yaprağı suyun üstünde iken bir yaprak da suyun altındadır ve kök işlevi görmektedir. Yapraklar da hava yastıkları vardır ve böylece su üzerinde kalabilirler. Yaprakları güneş ışığını suyun alt tabakalarına erişmesi engeller, bu bazı balık türlerinin üremeleri için yeterli saklanma alanını sağlar ancak aynı zamanda bazı su altı bitkilerinin de fotosentez yapmalarını engeller. Bitki kısa sürede bir bölgeyi tamamen kaplayabilir ve diğer bitkilerin ölümüne neden olabilir. Gövde yatay, ince ve dallıdır. Yüzen yapraklar yumurtamsı, 10 ila 18 mm uzunluğunda ve 6 ila 8 mm genişliğinde, üst yüzeyi 6 ila 8 sıra sivilceli, batık yapraklar 7 cm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak batı Amerika, Asya ve Avustralya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlarda görülür. Kartepe ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Sporlar temmuz ve eylül ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde su eğreltisi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 12 Ocak 1653 – 17 Mayıs 1729 tarihleri arasında yaşamış İtalyan doğa bilimci Anton Maria Salvini’ye adanmıştır. Tür adı Latince yüzen anlamına gelir. Türün sucul karakterine işaret eder.

Fotoğrafları