Site icon Kocaeli Bitkileri

Salvia viridis (Zarif şalba)

Salvia viridis

Salvia viridis: 21/04/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

60 cm büyüyebilir ve rozet 30 cm genişleyebilir. Gövde basit ya da dallı, salgılı ya da salgısız ülgerlidir. Yapraklar basit, dikdörtgensi yumurtamsı, 5 cm uzunluğunda ve 2,5 cm genişliğindedir. Yaprak sapı 2 ila 5 cm uzunluğundadır. Çiçek halkaları 4 ila 6 arası sayıda çiçek bulundurur. Renkli bırahteler neredeyse iki dudaklı çizgileri saklamış durumdadır. Bunlar krem renkli, üst dudak mor ya da gül rengi ile bezelidir ve bırahtenin rengini yansıtır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, kayalık yamaçlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde zarif şalba ve ada çayı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir. Cins tıbbi özelliklerine işaret eder. Tür adı Latince yeşil anlamına gelir. Epitet tercihinin nedeni açık değildir. İkili adlandırma öncesi adı “Horminum coma viridi”dir. Bu cümlede, bitkinin tepesinde bulunan ve coma adı verilen yapının yeşil olduğu kastedilmiş ancak bu türde coma menekşe renklidir. Beri taraftan viridis kelimesi, canlılık ve gençlik gibi anlamları da verir. Bu durumda tıbbi etkileri de kastedilmiş olabilir.

Türk Uygarlığındaki yeri

Urmînun (ارمينن), bitkinin Antik Yunancadaki karşılığı olan horminon (ὅρμινον)’dan alınmıştır. Dioscorides, göz rahatsızlıkları, ödem ve vücuda giren yabancı cisimleri çıkarmak için kullanıldığını, cinsel istek arttırıcı olarak başvurulduğunu belirtmiştir. Yarım arşın uzunluğunda olduğu, tohumlarının boy tohumlarına benzediği ve tarlalarda yetiştiği bildirilen bitkinin, metinlerimizde göz rahatsızlıklarının tedavisinde kullanıldığı ve şişlik giderici olarak faydalanıldığı yazılmıştır.

© Doğan, Hüseyin (2023). Anadolu Türk Uygarlığında Bitkiler (XIII-XV. yy.) Yayımlanmamış Doktora tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli, s.686.

Tarihi

Dioscorides 3-129: Görünüm itibariyle Marrubium’a benzer, gövde yarım arşın uzunluğunda ve dört köşelidir. Tohumları yetiştirilen adaçayından farklıdır. Şarapla içildiğinde afrodizyak olduğuna inanılır. Balla birlikte albugo ve lökomaları temizler. Su ile sürüldüğünde şişlikleri dağıtır ve kıymıkları çıkartır.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Yapraklar ve çiçekli gövdeler aromatik ve antiseptiktir. Diş etini iyileştirmek için gargara olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version