Site icon Kocaeli Bitkileri

Salvia verticillata subsp. amasiaca (Dadırak)

Salvia verticillata subsp. amasiaca

Salvia verticillata subsp. amasiaca: 22/09/2023; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselici, çok sayıda, üst bölümde dallı ya da dalsızdır. Yapraklar basit, dikdörtgensi ya da yumurtamsı, 2,5 ila 13 cm uzunluğunda ve 2 ila 9 cm genişliğindedir. Yaprak sapı 1,5 ila 7 cm uzunluğundadır. Çiçek halkaları 20 ila 40 arası sayıda çiçek bulundurur. Küçük lavanta renkli çiçekler sıkı kümeler halindedir. Bunların kireç yeşili ve mor çanakları vardır. Çanak tüpsüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. Günümüzde Avrupa ve kuzey Amerika’da doğallaşmıştır. [HaritaSinonimler] Çalılık, yamaçlar ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde halkavi yapraklı adaçayı, dadırak ve hart şalbası adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir. Cins tıbbi özelliklerine işaret eder. Tür adı Latince halkavi anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Alttür adı ise Latince Amasya anlamına gelir ve alttürün tip yerini vurgular. İkili adlandırma öncesi adı “Horminum sylvestre latifolium verticillatum”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version