Site icon Kocaeli Bitkileri

Salvia verbenaca (Elmakekiği)

Salvia verbenaca

Salvia verbenaca: 05/04/2019; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 50 cm kadar büyür. Gövde dik ve tüylü ayrıca dallar da tüylüdür. Taban ve tırtıklı yapraklar 3 ila 10 cm uzunluğundadır. Mor ve menekşe rengi çiçekler açar. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Alkali toprağı ve güneşli bölgeleri tercih eder. Kökler ıslak kaldığında çabucak ölür. Tohumlar iki haftada çimlenir. Boru şeklindeki çiçekler 7 ila 13 mm uzunluğundadır. Tohumlar kahverengi, yumurta biçimli ve 2 ila 3 mm uzunluğundadır. 5 adet mor ya da yeşil çanak yaprak görülür. Her çiçekte iki ercik vardır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, ormanlık alanlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yabani ada çayı ve elma kekiği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir. Cins tıbbi özelliklerine işaret eder. Tür adı Latince Verbena gibi anlamına gelir. Türün Verbena (mine çiçeği) cinsi ile yüzeysel benzerliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Horminum verbenacae laciniis angustifolium”dur.

Gıda

Çiçeklerinden çay ve salata yapımında yararlanılır. Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yemeklerde çeşni amaçlı kullanılır. Çiçekleri salatalara eklenir.

Bilgi

Göze kaçan küçük parçaların çıkarılmasında kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version