Site icon Kocaeli Bitkileri

Salvia tomentosa (Şalba)

Salvia tomentosa

Salvia tomentosa: 22/06/2019; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

1 metre büyüyebilir. Gövde dik, genellikle üst bölümde dallı, salgısız tüylü ve kaba tüylüdür. Yapraklar basit, darca dikdörtgensi ila yumurtamsı, 2 ila 11 cm uzunluğunda ve 0,8 ila 5 cm genişliğinde, tabanı yuvarlak ila yüreksi, düz ila buruşuk; yaprak sapı 1,7 ila 5,5 cm uzunluğundadır. Halkalar 4 ila 10 arası çiçeklidir. Bırahte genişçe yumurtamsı, 5 ila 8 mm uzunluğunda ve 4 ila 8 mm genişliğinde, dökülücü ve ikincil bırahte mevcuttur. Çiçek sapı 5 ila 10 mm uzunluğundadır. Çanak tüpsü, 12 ila 16 mm uzunluğunda, genellikle menekşe renkli ve üst dudak kısaca üç dişlidir. Taç leylak ila mor ya da beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, ormanlık alanlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde şalba ve büyük çiçekli ada çayı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir. Cins tıbbi özelliklerine işaret eder. Tür adı Latince kaba tüylü anlamına gelir. Türün gövdesinin kaba tüylerle kaplı olmasına işaret eder.

Gıda

Yapraklardan baharat elde edilir ve ayrıca çay olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version