Salvia tomentosa (Şalba)

derleyen:

Salvia tomentosa

Tanımı

Salvia tomentosa (Şalba) genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen çalımsı bir bitkidir. Gövde dik, genellikle üst bölümde dallı, salgısız tüylü ve kaba tüylüdür. Yapraklar basit, darca dikdörtgensi ila yumurtamsı, 2 ila 11 cm uzunluğunda ve 0,8 ila 5 cm genişliğinde, tabanı yuvarlak ila yüreksi, düz ila buruşuk; yaprak sapı 1,7 ila 5,5 cm uzunluğundadır. Halkalar 4 ila 10 arası çiçeklidir. Bırahte genişçe yumurtamsı, 5 ila 8 mm uzunluğunda ve 4 ila 8 mm genişliğinde, dökülücü ve ikincil bırahte mevcuttur. Çiçek sapı 5 ila 10 mm uzunluğundadır. Çanak tüpsü, 12 ila 16 mm uzunluğunda, genellikle menekşe renkli ve üst dudak kısaca üç dişlidir. Taç leylak ila mor ya da beyaz renklidir.

Adaçayı ile ilgili bilgi → Salvia || Ballıbabagiller ile ilgili bilgi → Lamiaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. Kayalık yamaçlar, ormanlık alanlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin tıbbi özelliklerine işaret etmektedir. Epitet Latince kaba tüylü anlamına gelir. Türün gövdesinin kaba tüylerle kaplı olmasına işaret eder.


Gıda

Yapraklardan baharat elde edilir ve ayrıca çay olarak kullanılır.


Salvia tomentosa
Salvia tomentosa
Salvia tomentosa
Salvia tomentosa
Salvia tomentosa
Salvia tomentosa

Şalba…

Salvia tomentosa, genelde orman sınırlarında görülen ve bahar ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde şalba ve büyük çiçekli ada çayı adları ile bilinmektedir.


Yorumlar

  1. Mustafa avatarı

    Rakıma göre çiçek açma zamanını eklesen daha iyi olurmuş hocam. Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.