Site icon Kocaeli Bitkileri

Salvia sclarea (Paskulak)

Salvia sclarea

Salvia sclarea: 14/06/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

120 cm büyüyebilir. Gövde karedir ve tüylerle kaplıdır. Tabandaki yapraklar 30 cm uzunluğundadır. Yaprağın üstü buruşuk ve salgılı tüylerle kaplıdır. Çiçekler dairesel dizilişlidir. Her bir daire 2 ila 6 arası çiçek barındırır. Bırahteler büyüktür, eflatun, mor, beyaz ya da pembe arası renklerdedir ve kenarları pembedir. Eflatun ya da mavi renkli taç 2,5 cm uzunluğundadır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Orta Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, tarlalar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde misk adaçayı, paskulak, ayıkulağı ve tüylü ada çayı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir. Cins tıbbi özelliklerine işaret eder. Tür adı Fransızca ada çayı anlamına gelir. İkili adlandırma öncesi adı “Horminum sclarea dictum”dur.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yemeklere çeşni olarak eklenir. Yapraklar hamur işlerinde kullanılır. Çiçekleri salatalara tat vermesi için eklenir.

Tıp

Spazm çözücü ve sindirim sorunları için kullanılır. Özellikle yapraklar iştah açıcı, büzücü, balzamik, gaz giderici ve toniktir. Adet dönemindeki ağrıları gidermek için başvurulur. Mide ve böbrek rahatsızlıkları ile menopoz şikayetlerinde etkilidir.

Dikkat

Bilgi

Gözdeki yabancı maddeleri çıkarmak için kullanılır. Yağı aromaterapi için ve ayrıca sabun yapımı ve parfümeride kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version