Salvia officinalis (Adaçayı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Salvia officinalis (Adaçayı) aromatik değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Lamiaceae

Ballıbabagiller

Salvia

Adaçayı

Türk Uygarlığındaki yeri

Elâlisfâkun (االلسفاقن), bitkinin Antik Yunancadaki karşılığı olan elelisphakon (ἐλελίσφακον)’dan muharreftir. Metinlerimizde bitki için deve dili (دو دلي) adı da tercih edilmiştir. Dioscorides, cinsel organ kaşıntısı, dalak ağrısı, dizanteri, kan tükürme, soğuk algınlığı ve öksürük vakalarında kullanıldığını, idrar söktürücü, yara iyileştirici, kanama durdurucu, düşük yaptırıcı ve âdet söktürücü olarak faydalanıldığını belirtmiş, saçı siyaha boyamak için başvurulduğunu eklemiştir.

İbn Cülcül, dil felci ve konuşmada zorluk vakalarında faydalı olduğunu kaydetmiştir. Uzun, dallı ve yaprakları ayva yapraklarına benzediği belirtilen bitki Anadolu’da, kan tükürme, dil felci ve öksürük vakalarında kullanılmış, âdet söktürücü, düşük sonrası kalıntıları atıcı, panzehir, saç-sakal siyahlatıcı ve iltihap giderici olarak faydalanılmıştır.

© Doğan, Hüseyin (2023). Anadolu Türk Uygarlığında Bitkiler (XIII-XV. yy.) Yayımlanmamış Doktora tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli, s.309.

Tarihi

Hafif uzunca, açılı ve beyazımsı dallı bir bitkidir. Yaprakları ayva yapraklarına benzer ancak daha uzun ve daha küçüktür. Hayli aromatiktir ancak tadı kötüdür. Engebeli arazilerde yetişir. Yaprak ve dalları kaynatılarak içilirse idrar ve âdet söktürücüdür ve fetüsü çeker. Saçları koyulaştırır, yaralara sarılır, kanama durdurucudur ve kötü huylu yaraları temizler. Yaprak ve dalları kaynatılarak şarapla uygulanırsa cinsel organ çevresindeki kaşıntıları giderir. 3-33

Tanımı

Salvia officinalis (Adaçayı) çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik, tabanda odunsu, minik ve beyaz kaba tüylü, çok dallıdır. Yaprak sapı 0 ila 3 cm uzunluğunda; yaprak ayası dikdörtgensi ila eliptik ya da yumurtamsı, 1 ila 8 cm uzunluğunda ve 0,6 ila 3,5 cm genişliğinde, kağıtsı, minik kaba tüylü, tabanı yuvarlak, kenarı minik dişli, ucu sivridir. Çiçek halkaları 2 ila 18 arası sayıda çiçek taşır. En üstteki bırahte genişçe yumurtamsıdır. Çanak çansıdır. Taç mor ya da mavi renklidir. Fındıkçık koyu kahverengi ve neredeyse küreseldir.

Gözlem bilgileri

Salvia officinalis doğal olarak İspanya ile Balkanlar arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Alt türlerHerbaryum] Bahçe, mezarlık ve parklarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde adaçayı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin tıbbi özelliklerine işaret etmektedir. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Türün tıbbi değerine işaret eder.

Gıda

Hafif bibersi ve aromatik bir tadı vardır ve uzun zamandır tüketilmektedir. Yaygın olarak çeşni, salata ve soslara eklenmiştir. Popüler bir çay ikamesidir. Yaprak ve çiçekleri çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Sindirime yardımcı olması nedeniyle çoğunlukla ağır yemeklerin yanında alınır. Taze yaprakları çiğ ya da haşlanarak tüketilir ve salamura yapılmıştır. Bitkiden elde edilen yağ tatlılara ve hamur işlerine eklenmiştir.

Tıp

Sindirim sistemi bozukluklarında başvurulmuştur. Ağız yaraları ve boğaz ağrısı durumunda gargara yapılmıştır. Yapraklar uygulandığında diş ağrısını giderir. Bitkinin tamamı terleme giderici, antiseptik, spazm çözücü, büzücü, gaz giderici, öksürük giderici, uyarıcı, tonik ve damar genişleticidir. Bunun yanında dahili olarak aşırı süt gelmesi, gece terlemeleri, aşırı tükürük salgısı, aşırı terleme, anksiyete, depresyon, kadınlarda kısırlık ve menopoz şikâyetlerinde başvurulur. Haricen vajinal akıntı, böcek ısırıkları, deri, boğaz, dişeti ve ağız iltihapları vakalarında kullanılır. Yapraklar etkili bir diş temizleyicidir.

Dikkat

Bilgi

Yapraklarında elde edilen yağ parfümeride ve gıda boyası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yetişkin bitki böcek kovucudur.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Hüseyin Başaoğlu avatarı
    Hüseyin Başaoğlu

    Güzel çalışma teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir