Salvia glutinosa (Yapışkan adaçayı)

derleyen:

Tanımı

60 cm kadar büyüyebilir. Gövde dik, 13 cm uzunluğunda tüylü ve parlak yeşil yapraklı, yaprak sapı 10 cm uzunluğundadır. Yapraklar; dişli, sivri, yünlü ve salgılı tüylüdür. Yapraklar ilk donlarla dökülür. Bitkinin tüm parçaları, özellikle çanak ve çiçekler yapışkan salgılı tüylerle kaplıdır. Çiçek halkaları 4 ila 6 arası çiçek bulundurur. Sarı çiçeklerde kestane rengi benekler görülür. Çiçekler erseliktir. Çanak tüpsü ila çan biçimlidir. -20 dereceye kadar tolere eder. Yaz boyunca bütün bitki kokulu bir sakız gibi yapışkan bir madde ile kaplanır. Bu madde bitkiyi zararlı böceklerden korur. Yırtıcı Macrotylus quadrilineatus böceği hem bitkinin salgısı ile hem de bu salgıya yapışan böceklerle beslenir. Tohumlar mart ve nisan aylarında sera ortamlarında ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Karadeniz’e kıyısı olan bölgelerde yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, dere kenarı ve nemli bölgelerde görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yapışkan adaçayı ve oklu şalba adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir. Cins tıbbi özelliklerine işaret eder. Tür adı Latince yapışkan anlamına gelir. Tür özellikle çiçekli zamanlarında yapışkan bir sıvı ile kaplıdır. İkili adlandırma öncesi adı “Horminum luteum glutinosum”dur.

Gıda

Aromatik bir sakız elde edilir.

Fotoğrafları