Bitkiler › Ballıbaba takımı › Ballıbabagiller › Adaçayı › Habeş adaçayı
İki ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik, sağlam yapılı, dört köşeli, 25 ila 60 cm uzunluğunda, salgısız yünlü, tüyler alt bölümde daha yoğun ve sapsız salgılıdır. Yapraklar basit, çoğunlukla tabanda, yumurtamsı eliptik ila dikdörtgensi, 10 ila 20 cm uzunluğunda, 5 ila 9 cm genişliğinde, yünlü, buruşuk ve kenarları kemiriklidir. Yaprak sapı 4 ila 9 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu genişçe dallı ve çok çiçeklidir. Çiçek halkaları 4 ila 6 arası sayıda çiçeklidir. Bırahte genişçe ters yumurtamsı, 12 ila 15 mm uzunluğunda ve seyrekçe cılız tüylüdür. Çanak tüpsü yumurtamsı, 12 mm uzunluğunda, yoğun biçimde yünlüdür. Taç beyaz renkli ve sıklıkla soluk sarı dudaklıdır.
Bitki doğal olarak Avrupa, Kafkasya ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Stepler, yamaçlar, yol kenarı ve tarlalarda görülür. Körfez ve Karamürsel ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Habeş adaçayı adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince iyileştirici anlamına gelir. Cins tıbbi özelliklerine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca yanık yüzlü anlamına gelir. Bitki için önerilen Habeş adaçayının nedeni açık değildir. Her ne kadar aethiopis kelimesi zenci Afrikalıları ve elbette Habeşlileri tanımlamak için kullanılmış olsa da Davis’in verdiği dağılım haritasına göre bitki Habeşistan’da görülmüyor. Bitkinin ikili adlandırma öncesi adı “Aethiopis foliis sinuosis”tir. Bitkiden bu ad ile bahseden ilk kişi Dioscorides’tir ve bitkinin Messenia ve Ida’da yaygın olarak görüldüğünü kaydeder. Bu durumda bitkiyi Habeşistan ile anması pek olası gözükmüyor. İşin doğrusu, bizce, bitkinin köklerinin kuruduklarında siyah rengine dönmesi ile ilgilidir.









Doğan, Hüseyin (2022). Salvia aethiopis (Habeş adaçayı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/salvia-aethiopis/ Erişim tarihi: 6 February 2023