Salsola (Sodaotu)

Salsola (Sodaotu) hakkında genel bilgiler.

Özet

Salsola (Sodaotu) taksonomik durumu karışık olan, genelde tuzcul alanlarda görülen ve bazı türleri bölgesel olarak tüketilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Amaranthaceae

Horozibiğigiller

Tanımı

Salsola (Sodaotu) tek yıllık otlar ya da çalılardan oluşan bir cinstir. Gövdeler dik, yükselici ya da yatık ve dallı olup eklemsiz ve dikensizdir. Yapraklar çoğunlukla almaşlı dizilişli ve sapsızdır. Yaprak ayası şeritsiz, mıraksı, bizsi ya da ipliksi, yarı silindirik, düz kenarlı, küt uçlu ve dikenli ya da kıllıdır. Çiçek durumu başak formundadır. Çiçekler tek ya da birkaç sayıda bulunur. Bırahte yumurtamsı mızraksı ve dikenli uçludur. Çiçekler erselik ve 2 ikincil bırahtelidir. Çiçek örtüsü bölümleri kalıcı, yumurtamsı mızraksı ya da dikdörtgensi ve 5 adet olup olgunlaşan meyveleri sarmaktadır. Ercik beş adettir. Tepecik ve boyuncuk iki adettir. Meyveler kesecik biçiminde ve daireseldir. Perikarp zarsı ya da etlidir. Tohumlar dairesel, tohum kabuğu siyah ya da kahverengidir. Cins Avustralya, Avrasya ve Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde Amerika ve Afrika kıtalarına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince tuzlu anlamına gelir. Cinse bağlı bitkiler tuzcul alanlarda görülür. Bitkinin Türkçe adı olan sodaotu belirgin biçimde bitkinin geleneksel olarak soda külü kaynağı olması ile ilgilidir. Orijini Arapça suda’ (صُدَاع‎) kelimesidir.

Kocaeli’ndeki türler

Salsola tragus

Salsola tragus

Kum döngelesi

Salsola kali

Salsola kali

Döngele

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.