Bitkiler › Karanfil takımı › Horozibiğigiller › Sodaotu › Döngele
Bazı kaynaklarda Salsola soda adı ile geçmektedir. 5 ila 70 cm büyüyebilen mavimsi yeşil renkli ve dikensiz bir bitkidir. Yapraklar karşılıklı dizilişli, grimsi yeşil, zamanla kırmızı renkli, hafifçe etli, yumurtamsı, tabanda geniş zarsı kenarlı ve 2 ila 4 cm uzunluğundadır. Yaprak ayası şeritsi ve tabanda daha geniştir. Gövde dik ya da yükselici, yeşil ya da kırmızı renkli olabilir. Çiçekler çok küçüktür ve yaprak koltuklarından tek ya da çift halinde çıkar. Kapsül 5 mm genişliğinde, dik ya da eğimli ve tek tohumludur. Tohumlarının çimlenme oranı hayli düşüktür. Tuzlu su olmaksızın da yetişebildiği kanıtlanmıştır. Güneşli bölgeleri ve kuru ya da nemli toprakları tercih eder.
Bitki doğal olarak Avrasya ve Akdeniz havzasında yayılış göstermektedir. Günümüzde Amerika kıtasında da doğallaşmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Deniz kenarında görülür. Yalova istikametine doğru İzmit körfezi boyunca gözlemlenmiştir.
Dilimizde Deniz fasülyesi ve Döngele adları ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince tuzlu anlamına gelir. Cinse bağlı bitkiler tuzcul alanlarda görülür. Bitkinin Türkçe adı olan sodaotu belirgin biçimde bitkinin geleneksel olarak soda külü kaynağı olması ile ilgilidir. Orijini Arapça suda’ (صُدَاع) kelimesidir. Tür adı Latince dikensiz anlamına gelir. Türün, cinsin geneline göre dikenli olmaması ile ayrılmasına işaret eder.
Genç yaprak ve gövdeler pişirilerek tüketilebilir. İtalya’da “agretti” olarak bilinir ve yaygın olarak tek ya da çeşitli yemeklere (makarna gibi) eklenerek tüketilir.
Bitkiden elde edilen soda külü (Sodyum karbonat), cam ve sabun yapımında kullanılır. Cristallo adı verilen camların berraklığının bu bitki ile sağlandığı rivayet edilir.











Doğan, Hüseyin (2022). Salsola inermis (Döngele) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/salsola-inermis/ Erişim tarihi: 29 January 2023