Salix × fragilis (Gevrek söğüt)

derleyen:

Tanımı

10 ila 20 metre büyüyebilir. Gövdenin çapı bir metreyi bulabilir. Dallar kahverengi yeşil renkli, düz, parlaktır. Bunlar ilkin tüylü, sonra tüysüzdür ve kolayca kırılırlar. Erkek ve dişi kedicikler 4 ila 6 cm uzunluğundadır. Tohumlar mayıs ve haziran aylarında olgunlaşır. Yapraklar mızraksı, parlak yeşil renkli, 9 ila 15 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 3 cm genişliğindedir. Bunlar ilk açtıklarında tüylüdürler ancak daha sonra tüysüz hale gelirler. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ağaçlarda bulunur.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. Kew’e göre anavatanı Türkiye olup, S. alba × S. euxina‘nın melezidir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gevrek söğüt adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince su yanında anlamına gelir. Cinsin üyelerinin büyük bölümü sulak alanların kenarında görülür. Söğütlerin sulak alanları tercih etmeleri benzer benzeri tedavi eder anlayışı kapsamında, sulak yerlere yakın yaşayan insanlarda görülen (romatizma gibi) hastalıkları tedavi edeceği düşünülmüştür. Cinsin Türkçe adı olan söğüt kelimesi Türkçedir. Tür adı Latince kırılgan anlamına gelir. Dalların rüzgar ya da donda kolayca kırılmasına atıftır.

Gıda

İç kabuğu çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca kurutularak ekmek yapımında kullanılabilir. Genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Taze kabuk yatıştırıcı, büzücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Ayrıca romatizma, artrit, gut, ishal, dizanteri, ateşli hastalıklar, nevralji ve baş ağrısının tedavisinde dahili olarak alınır. Yapraklar küçük ateşli hastalıkların ve koliklerin tedavisinde dahili olarak kullanılır. Kabuğu lapa haline getirilerek yara iyileştirici ve kanama durdurucu olarak kullanılmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları