Özet
Salix cinerea (Boz söğüt) genelde ormanlık alanların sınırlarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Salix cinerea (Boz söğüt) genellikle 3 ila 5 metre büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar spiral dizilidir, 2 ila 9 cm. uzunluğunda ve 1 ila 3 cm. genişliğindedirler. Bunların üst bölümü yeşil, alt yüzeyleri ise tüylüdür. Kenarları küt dişlidir. Sitipüller iri, yüreksi, dişli kenarlı ve kalıcıdır. Çiçekler 2 ila 5 cm uzunluğunda olur. Kedicikler yapraklardan önce belirmektedir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ağaçlarda olur. Erkek kedicikler dikdörtgensi yumurtamsı ila silindirik, meyve zamanı 3 ila 7 cm uzunluğundadır ve başlangıçta gümüşî renkli iken polen yayarken sarı renge dönerler. Dişi kedicikler yeşilimsi gri renklidir. Kapsül yumurtamsı koniksi ve kaba tüylüdür.
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Avrupa ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Bataklıklar, orman sınırları ve dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle mart ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Gölcük ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde boz söğüt ve sorgun adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince su yanında anlamına gelir. Cinsin üyelerinin büyük bölümü sulak alanların kenarında görülür. Söğütlerin sulak alanları tercih etmeleri benzer benzeri tedavi eder anlayışı kapsamında, sulak yerlere yakın yaşayan insanlarda görülen (romatizma gibi) hastalıkları tedavi edeceği düşünülmüştür. Cinsin Türkçe adı olan söğüt kelimesi Türkçedir. Tür adı Latince kül gibi anlamına gelir ve açık bir şekilde türün kediciklerinde özellikle erken dönemde görülen gri-gümüşî renklere işaret eder.
Gıda
İç kabuk ve genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Bunun yanında iç kabuk kurutulup öğütülerek ekmek yapımında kullanılmıştır.
Tıp
Taze kabuğu yatıştırıcı ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Ayrıca kabuk romatizma, artrit, gut, ishal, dizanteri, ateşli hastalıklar, nevralji ve baş ağrısının tedavisinde dahili olarak alınır. Yapraklar küçük ateşli hastalıkların ve koliklerin tedavisinde dahili olarak kullanılır.
Bir yanıt yazın