
Boz söğüt
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Asgari endişe (LC), Avrupa-Sibirya elementi.
Dolaşım
Bitkiler › Söğüt takımı › Söğütgiller › Söğüt › Boz söğüt
Dağılımı
Doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
3 ila 5 metre büyüyebilir. Yapraklar spiral dizilidir, 2 ila 9 cm. uzunluğunda ve 1 ila 3 cm. genişliğindedirler. Bunların üst bölümü yeşil, alt yüzeyleri ise tüylüdür. Kenarları küt dişlidir. Çiçekler 2 ila 5 cm. uzunluğunda olur. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ağaçlarda olur. Erkek kedicikler başlangıçta gümüşî renklidir, polen yayarken sarı renge dönerler. Dişi kedicikler yeşilimsi gri renklidir. Tohumlar mayıs ve haziran aylarında olgunlaşır.
Gözlem
Bataklıklar, orman sınırları ve dere kenarlarında görülür. Kartepe ve Gölcük ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Boz söğüt, Sorgun.
Çiçek zamanı
Mart-Nisan ayları.
Yükseklik
0-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “su yanında” anlamına gelir. Cinsin üyelerinin büyük bölümü sulak alanların kenarında görülür. Tür adı Latince “kül gibi” anlamına gelir. Türün kediciklerinde özellikle erken dönemde görülen gri-gümüşî renklere işaret eder.
Mutfak
İç kabuk ve genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. İç kabuk kurutulup öğütülerek ekmek yapımında kullanılır.
Geleneksel tıp
Taze kabuğu yatıştırıcı ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Kabuk romatizma, artrit, gut, ishal, dizanteri, ateşli hastalıklar, nevralji ve baş ağrısının tedavisinde dahili olarak alınır. Yapraklar küçük ateşli hastalıkların ve koliklerin tedavisinde dahili olarak kullanılır.
Fotoğrafları














Literatür
Species Plantarum 2: 1021. 1753. L.