Site icon Kocaeli Bitkileri

Salix caprea (Keçi söğüdü)

Salix caprea

Salix caprea: 03/03/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

3 ila 10 metre büyüyebilir. Kabuk kabaca çatlaklı ve sarımsıdır. Sürgünler görece kalın, başlangıçta havlı ve zamanla tüysüzcedir. Tomurcuklar uzunlamasına oval, siyahımsı ve küttür. Yapraklar genişçe yumurtamsı ila yumurtamsı dikdörtgensi, 5 ila 12 cm uzunluğunda ve 3 ila 5,5 cm genişliğinde, ucu küt ila sivri, kenarları dişli dalgalı, üst yüzeyi koyu yeşil ve parlak, alt yüzeyi gri kaba tüylüdür. Yaprak sapı 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Kulakçık iri, böbreksi ve dişlidir. Kedicikler yapraklardan önce belirir, erkek kedicikler dikdörtgensi oval,  ila 3,5 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 2 cm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sorgun ve keçi söğüdü adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince su yanında anlamına gelir. Cinsin üyelerinin büyük bölümü sulak alanların kenarında görülür. Söğütlerin sulak alanları tercih etmeleri benzer benzeri tedavi eder anlayışı kapsamında, sulak yerlere yakın yaşayan insanlarda görülen (romatizma gibi) hastalıkları tedavi edeceği düşünülmüştür. Cinsin Türkçe adı olan söğüt kelimesi Türkçedir. Tür adı Latince dişi keçi anlamına gelir. Türün yapraklarının erken dönemde açılarak yaban keçileri için gıda olmasına işaret eder.

Gıda

İç kabuk ve genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. İç kabuk kurutulup öğütülerek ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

Ateş düşürücü ve yatıştırıcı olarak kullanılır. Baş ağrısına karşı harici olarak kullanılır. Gövde ve yapraklar büzücüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version