Site icon Kocaeli Bitkileri

Salix babylonica (Salkım söğüt)

Salix babylonica

Salix babylonica: 13/03/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

15 metre büyüyebilir. Dallar genellikle sarkık, gövde derince çatlaklı ve grimsidir. Yapraklar darca eliptik ila şeritsi mızraksı, 8 ila 16 cm uzunluğunda ve 0,8 ila 1,5 cm genişliğinde, ucu sipsivri, kenarları testere dişlidir. Yaprak sapı 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Kedicikler sarkıktır ve yapraklardan önce veya yapraklarla birlikte belirir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak tıbbi değeri nedeniyle erken dönemde eski dünyaya yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Park, bahçe ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ağlar ağaç, kirpit ve salkım söğüt adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince su yanında anlamına gelir. Cinsin üyelerinin büyük bölümü sulak alanların kenarında görülür. Söğütlerin sulak alanları tercih etmeleri benzer benzeri tedavi eder anlayışı kapsamında, sulak yerlere yakın yaşayan insanlarda görülen (romatizma gibi) hastalıkları tedavi edeceği düşünülmüştür. Cinsin Türkçe adı olan söğüt kelimesi Türkçedir. Tür adı Latince Babil anlamına gelir. Epitetin aksine Ortadoğu değil, Çin kökenli bir ağaçtır. Özgün tanımda da bu “Habitat in Oriente” olarak belirtilmiştir. Ağlar ağaç adı, yağmur yağdığında yağmur damlalarının ağacın sarkık dallarındaki yapraklardan gözyaşı gibi damlamasına işaret eder.

Gıda

Kabuğun içi çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kurutularak toz haline getirilirse ekmek yapımında tahıl ununa ilave edilebilir.

Tıp

Yapraklar ve kabuk; romatizma tedavi edici, büzücü ve toniktir. Yaprakları kaynatılarak; kan çıbanı, ateş, romatizma, cilt hastalıkları ve ülser tedavisinde kullanılır. Kabuğundan yapılan demleme, ishal ve ateş tedavisinde etkilidir. Gövdeden elde edilen sakız kötü yaralanmalarda kullanılır. Tohumlar; sarılık, ateş, kanama ve romatizmada etkindir. Sakinleştirici, ağrı kesici, kanın pıhtılaşmasını engelleyici ve ateş düşürücüdür. Kök kabuğu, parazit kaynaklı deri döküntülerinin tedavisinde kullanılır.

Bilgi

Gövdeler esnektir ve sepet yapımında kullanılır. Erozyon kontrolünde kullanılır. Kök sistemi hayli agresiftir ve yer altı sistemlerinde sorunlara yol açabilir. İsa peygamberin dövüldüğü sopanın bu ağacın bir dalı olduğu, bu nedenle ağacın utancından dallarını aşağıya eğdiği ve yağmur yağdığında da ağladığına inanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version