
Salkım söğüt
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Arkeofit bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Söğüt takımı › Söğütgiller › Söğüt › Salkım söğüt
Dağılımı
Doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak tıbbi değeri nedeniyle erken dönemde eski dünyaya yayılmıştır.
Genel bilgiler
15 metre büyüyebilir. Dallar genellikle sarkık, gövde derince çatlaklı ve grimsidir. Yapraklar darca eliptik ila şeritsi mızraksı, 8 ila 16 cm uzunluğunda ve 0,8 ila 1,5 cm genişliğinde, ucu sipsivri, kenarları testere dişlidir. Yaprak sapı 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Kedicikler sarkıktır ve yapraklardan önce veya yapraklarla birlikte belirir.
Gözlem
Park, bahçe ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Ağlar ağaç, Kirpit, Salkım söğüt. Ağlar ağaç adı, yağmur yağdığında yağmur damlalarının ağacın sarkık dallarındaki yapraklardan gözyaşı gibi damlamasına işaret eder.
Çiçek zamanı
Nisan-Mayıs ayları.
Yükseklik
0-1300 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “su yanında” anlamına gelir. Cinsin üyelerinin büyük bölümü sulak alanların kenarında görülür. Tür adı Latince “Babil” anlamına gelir. Epitetin aksine Ortadoğu değil, Çin kökenli bir ağaçtır. Özgün tanımda da bu “Habitat in Oriente” olarak belirtilmiştir.
Mutfak
Kabuğun içi çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kurutularak toz haline getirilirse ekmek yapımında tahıl ununa ilave edilebilir.
Geleneksel tıp
Yapraklar ve kabuk; romatizma tedavi edici, büzücü ve toniktir. Yaprakları kaynatılarak; kan çıbanı, ateş, romatizma, cilt hastalıkları ve ülser tedavisinde kullanılır. Kabuğundan yapılan demleme, ishal ve ateş tedavisinde etkilidir. Gövdeden elde edilen sakız kötü yaralanmalarda kullanılır. Tohumlar; sarılık, ateş, kanama ve romatizmada etkindir. Sakinleştirici, ağrı kesici, kanın pıhtılaşmasını engelleyici ve ateş düşürücüdür. Kök kabuğu, parazit kaynaklı deri döküntülerinin tedavisinde kullanılır.
Biliyor musunuz?
Gövdeler esnektir ve sepet yapımında kullanılır. Erozyon kontrolünde kullanılır. Kök sistemi hayli agresiftir ve yer altı sistemlerinde sorunlara yol açabilir. İsa peygamberin dövüldüğü sopanın bu ağacın bir dalı olduğu, bu nedenle ağacın utancından dallarını aşağıya eğdiği ve yağmur yağdığında da ağladığına inanılır.
Fotoğrafları







Literatür
Species Plantarum 2: 1017. 1753. L.