Sagina apetala (Tarla saginotu)

derleyen:

Sagina apetala

Tanımı

Sagina apetala (Tarla saginotu) genellikle 3 ila 8 cm uzunluğunda, yayılıcı ya da dik büyüyen tek yıllık bir bitkidir. Salgılı ve hafifçe tüylüdür. Gövdeler çok dallı, ipliksi ve dik ila yatıktır. Yapraklar şeritsi ve yaklaşık 1 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu ipliksi bir sap üzerinde taşınan tek çiçek halindedir. Çiçek genellikle dört çanak yapraklıdır ve genellikle taç yaprak görülmez. Kapsül çanak yapraklardan daha uzundur. Tohumlar eğimli üçgensi ve kahverengidir. Boyutu ve gösterişsiz olması nedeniyle görülmesi oldukça zor bir türdür.

Saginotu ile ilgili bilgi → Sagina || Karanfilgiller ile ilgili bilgi → Caryophyllaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika, Avustralya ve Amerika kıtalarında da yayılış göstermektedir. Ormanlık alanlar, çayırlar ve dere kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Derince ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Latince ziyafet anlamına gelir. Cinsin otçul hayvanları şişmanlatma özelliğine işaret eder. Türkçe resmi adı olan saginotu cinsin bilimsel adından türetilmiş gibi gözükmektedir. Sagina, aynı zamanda Türkçede olan bir kelimedir ve arzulamak anlamına gelir. Epitet Latince taç yapraksız anlamına gelir. Türün genellikle taç yapraktan noksan olmasına işaret eder.


Sagina apetala
Sagina apetala
Sagina apetala

Tarla saginotu…

Sagina apetala, genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde tarla saginotu adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.