Site icon Kocaeli Bitkileri

Tripidium strictum (Koca şekerkamışı)

Tripidium strictum

Tripidium strictum: 10/06/2018; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Saccharum strictum olarak geçmektedir. 2 metre büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Yaprak ayası düz, şeritsi, yaprak kılıfı hariç 55 cm uzunluğunda ve 4,5 ila 12 mm genişliğindedir. Bileşik salkım dar, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 cm genişliğinde, salkım 2,5 ila 6 cm uzunluğundadır. Başakçıklar sapsız ila saplı 4,5 ila 5,5 mm uzunluğunda, saplı başakçıkların sapı 1 ila 2 mm uzunluğundadır. Dışkavuz eşit değil, yeşilimsi ya da morumsu, tepeye doğru gül kırmızısıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar, dere kenarı ve yamaçlarda görülür. Karamürsel ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde koca şekerkamışı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca üç ayaklı anlamına gelir. İsim, gayrı meşru (nomen illegitimum) kabul edilen Ripidium cins adı yerine önerilmiştir. Antik Yunanca yelpaze anlamına gelir ve çiçek durumunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince sıkı anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “rachis stricta, villosa” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version