Tanımı
Halihazırda bazı kaynaklarda Minuartia verna adı ile geçmektedir. 3 ila 10 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Tabanda genellikle odunsudur. Çiçekler parlak beyaz renkli, yıldız biçimindedir. Bunlar beş yumurtamsı taç yapraklı ve 7 ila 9 mm uzunluğundadır. Tepecikler kırmızı ya da mor renklidir. Çanak yapraklar yeşil renklidir ve taç yapraklardan kısadır. Yapraklar dar, iğne benzeri ve düzdür. Bunlar ince gövdenin etrafından dizilidir. Çiçek talkımı gevşek, 1 ila 7 çiçeklidir. Ercikler taç yapraklardan kısadır. Kapsül ovaldir. Tohumlar kahverengi ve böbrek biçimlidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve Amerika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Çayırlarda görülür. Başiskele ve Gebze ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde yaz tıstısı adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı olasılıkla Latince kum anlamına gelir. Cinsin çoğunlukla kumlu alanlarda görülmesine işaret eder. Bitkinin Türkçe adı olan tıstıs ile ilgili detaya ulaşamadık. Çıkardığı ses nedeniyle haziran böceği (Polyphylla fullo) ülkemizde tıstıs böceği olarak da bilinir. Belki bitkiler de rüzgarda benzer bir ses çıkarıyordur. Tür adı Antik Yunanca bahar anlamına gelir. Epitetin aksine tür yaz aylarında çiçek açar. Linnaeus’un özgün tanımında verna tercihi ile ilgili hiçbir detay yoktur.
Görüşünüzü Yazın