Site icon Kocaeli Bitkileri

Sabulina (Kumtıstısı)

Çayır tıstısı

Sabulina tenuifolia: 21/04/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Sabulina (Kumtıstısı) genelde kumlu topraklarda görülen, ince gövdelere sahip olan ve küçük çiçekli bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Tanımı

Sabulina (Kumtıstısı) tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ya da yığınsı, kazık köklü ya da rizomludur. Yaprak ayası ipliksi, bizsi ya da darca dikdörtgensi, bir ila üç arası sayıda damarlı ya da omurgalıdır. Çiçek durumu terminal ya da koltuklarda, açık ya da sıkı ve tek ya da çok sayıda çiçeklidir. Çiçek sapı 0,5 ila 35 mm uzunluğundadır. Çanak yaprak, mızraksı ila yumurtamsı, beş adet ve serbesttir. Taç yaprak sıfır ya da beş adet, beyaz, düz ya da çentiklidir. Meyve darca yumurtamsı ya da genişçe eliptik bir kapsüldür. Kapsül valfleri üç adet ve yükselici ila kıvrıktır. Tohumlar kapsül başına tek ya da çok sayıda ve kırmızı, mor, siyah ya da kahverengidir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince kum anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin çoğunlukla kumlu alanlarda görülmesine işaret eder. Bitkinin Türkçe adı olan tıstıs ile ilgili detaya ulaşamadık. Çıkardığı ses nedeniyle haziran böceği (Polyphylla fullo) ülkemizde tıstıs böceği olarak da bilinir. Belki bitkiler de rüzgarda benzer bir ses çıkarıyordur.

Kocaeli’ndeki türler

Sabulina verna

Yaz tıstısı

Sabulina tenuifolia

Çayır tıstısı

Exit mobile version