Ruscus (Tavşanmemesi)

Özet

Ruscus (Tavşanmemesi) çoğunlukla ormanlık alanlarda görülen ve her dem yeşil bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Tanımı

Ruscus (Tavşanmemesi) 1 metreye kadar büyüyebilen, bir ya da iki evcikli, her dem yeşil, rizomlu çalılar ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Rizomları sayesinde kısa sürede boş alanları halı halinde sarabilir. Gövde dalları çok sayıda yapraksı gövde taşır, bunlar yeşil renkli, kalıcı, paralel damarlı, dikdörtgensi ila dikdörtgensi-mızraksı ya da eliptik, 2 ila 1 cm uzunluğunda ve 1 ila 8 cm genişliğindedir. Gerçek yapraklar ise minik ve pul benzeridir. Çiçekler küçük, merkezinde koyu menekşe bölge bulunan beyaz renkli ve koltuklarda ya da yapraksı gövdelerin üzerinde ya da altında belirir. Çiçek örtüsü bölümleri serbest olup içte olanlar daha dardır. Meyve iri, etli ve kırmızı renkli bir üzümsü olup 1 ila 4 arası tohum barındırır.

Cins Kafkasya ve Akdeniz havzasına özgüdür. İlimizde, kokina adı verilen bir çiçek aranjmanının popülerleşmesi nedeniyle özellikle Ruscus aculeatus popülasyonları en aktif oldukları dönem olan kış aylarında yoğun biçimde toplanmakta, ayrıca doğal yayılış alanları da bu aşırı toplama nedeniyle tahrip olmaktadır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca gaga anlamına gelir. Cinse bağlı Ruscus aculeatus‘un yapraksı gövdeleri (cladode) sivri uçludur ve kuş gagasını andırır. Türkçe yaygın adı olan tavşanmemesi ise açık bir şekilde bitkilerin meyvelerine işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Ruscus aculeatus

Ruscus aculeatus

Tavşanmemesi